Konkurrens av fel skäl – och på fel sätt

Sverige leds av en ideologiskt förblindad regering. De tror att det finns ett egenvärde i konkurrensutsättning – att det autmatiskt leder till högre kvalitet och lägre priser. Så är det, självklart, inte. Det finns gott om exempel på när konkurrensutsättning och utförsäljning leder till både sämre kvalitet och högre priser. Ta exemplet Apoteket, som i Norge innebar högre kostnader för både staten och för medborgarna. Och dessutom sämre kvalitet. Det hindrade självklart inte regeringen att sälja ut en massa apotek och försöka skapa en marknad där stora multinationella bolag kan knapra åt sig lite mer av de skattepengar som borde gå till läkemedel och vård. Och fler exempel finns: utförsäljningar av statliga bolag som innebär att staten går miste om jätteintäkter och klantiga utförsäljningar som mest borde vara pinsamma för den ansvarige ministern (Mats Odell) att påminnas om.

Och nu ska bilprovningen konkurrensutsättas. Och det kommer sannolikt leda till högre priser. Läs om detta i en  artikel på svd.se här. Frågan engagerar många, läs debatten på na.se här.

Det finns exempel på när vi socialdemokrater varit överdrivet tveksamma till konkurrensutsättning och utförsäljningar. Men genom historien är det ändå s-regeringar som genomfört de största (och mest lyckade) utförsäljningarna av statliga företag och de mest framgångsrika avregleringarna (även om det finns några exempel på mindre lyckade sådana också…). Och det är borgerliga regeringar som förstatligat flest och störst företag.

Det finns inget egenvärde i utförsäljningar eller konkurrensutsättning, lika lite som det finns ett egenvärde i att alltid vara emot detta. Verksamhet ska bedrivas så effektivt och bra som möjligt och ibland är det självklart så att verksamhet som tidigare varit offentligt driven kan förbättras genom att ett privat företag utför den. Och sedan gäller ju alltid grundprincipen: ”varje förslösad skattekrona är en stöld från folket”.

Men det vi ser är inte en strävan efter att effektivisera eller att spara skattepengar. Det vi ser är ideologiskt förblindade privatiseringar. Det är den brända jordens taktik: det ska inte finnas något att återställa när det blir en röd-grön regering 2010. Det är trist.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *